Forsknings- og videncenter for dansk
m2
TVG1
  Publikationer  publications   Tjenester  services    Bibliotek  library    Samlinger  collections   Forskning  research
Forskning

Egypten

4242 BC
Tidligst dokumenterede dato i historien (i oldtidens Egypten). Egyptisk kalender som styres af Solen og Månen har 360 dage med 12 måneder af 30 dage.

4000 BC
Astrologien begynder i Mesopotamien. Sumererne bygger ziggurater, de første astronomiske observatorier. Solen, Måne og 5 synlige planeter anvendes. Astrologisk viden noteres i kileskrift på lertavler.

3761 BC
Første dato i den jødiske kalender (ifølge jødiske kilder).

3500 BC
Systematiske astronomiske observationer i Mesopotamien, Egypten og Kina. Sumerisk talsystem er baseret på 6 og 12.

3000 BC
Egypterne forfiner kalenderen til 365 dage.

2700 BC
Den store Kheops pyramide bygges efter astronomiske faktorer.

.
 


Babylon

2350 BC
Akkadierne noterer sol- og måneformørkelser ifølge Sargons Tavler fra Akkad. Sargon opsummerer sin tids astrologiske dokumenter på 70 tavler. Hans efterfølgere tilføjer deres opdagelser til denne database og kalder den Namman-Bel.

2000 BC
Sumeria erstattes af Babylon. Babyloniske astrologer introducerer Zodiakens tegn og anviser mere nøjagtige astronomiske beregninger

1250 BC
Ramses II fastlægger de fire kardinaltegn som Vædder, Krebs, Vægt og Stenbuk.

1200 BC
Babyloniske grænsesten indeholder astrologisk symbolik.

700 BC
Babyloniske præster skaber ekliptika, delt i 12 afsnit a 30 grader i zodiaken (Mul.APIN).

670 BC
Kong Assurbanipal i Assyrien opbygger astrologisk bibliotek i Nineveh.
.
 


Grækenland

600 BC
Babyloniske astrologer udvandrer til Egypten, Grækenland og andre dele af Mellemøsten.

535 BC
Pytagoras anlægger en esoterisk koloni nær Crotona i det sydlige Italien, hvor lærde undervises i numerologi, astrologi og de okkulte kunster, som Pytagoras lærte på hans 20 års rejser rundt i Babylon og Egypten.

475 BC
Empedocles fra Agrigentum introducerer de fire elementer, Ild, Jord, Luft og Vand, i astrologien som den firfoldige rod til alting. Han opdager det princip, at intet kan ødelægges eller skabes, men alene transformeres.

420 BC
Demokrit populariserer astrologien for alle. Xeno grundlægger Stoikerne, som giver zodiaken græske navne.

409 BC
Datering for ældste babyloniske horoskop.

380 BC
Babylonerne begynder at anvende en 19 års cyklus.

370 BC
Eudoxus fra Cnidus anviser en kalender, der bruger zodiaken med 12 lige store Dyrekredstegn. Opfinder den geometriske teori om proportioner.

350 BC
Petosiris, chefadministrator i templet Khumunu (Hermes) nær Hermopolis bliver kendt for at mestre Egyptens esoteriske astrologi.

330 BC
Alexander den Store (356-323 BC) hjælper med at sprede astrologien fra Babylon og Egypten ud over Mellemøsten. Græske filosoffer påvirkes af nye okkulte ideer fra Egypten og Babylon. Astrologien personificeres i Grækenland. Alexander grundlægger biblioteket i Alexandria.

300 BC
Den græske astrologi kommer til Indien.

290 BC
Alexandria i Egypten bliver center for astrologisk forskning,. Eratosthenes, Arristyllus og Timocharis er de førende astrologer.

280 BC
Berosus, en Kaldæisk astrolog og præst ved Bel Marduki Babylon flytter til den græske ø Kos, hvor han etablerer en astrologisk skole for græske astrologer. Berosus skriver 'Babylonica', et vældigt værk om astrologiens hirstorie og livet i Babylon. Han skriver 'Bels Øje', baseret på de 70 lertavler i Assurbanipals bibliotek, og benytter den som lærebog til de græske astrologer.

275 BC
Det berømte digt 'Phainomena', skrevet af Aratus i år 275 BC gør astrologien yderligere populær og bliver almindelig læsning for generationer af grækere.

250 BC
Antipatrus og Achinapolus fortsætter Berosus' arbejde på Kos og underviser i medicinsk astrologi. De er de første astrologer, som eksperimenterer med at bruge undfangelsen snareere end fødslen som udgangspunkt for at opstille et horoskop.

220 BC
Først kendte billede af zodiaken i Egypten skabes nord for Esna.

1. Oldtid
2. Romertid
3. Middelalder
4. Renaissance
5. Oplysningstid
 
6. Den nye tid
7. Verdenskrig I
8. Verdenskrig II
9. Amerika
10. Efterkrigstiden
11. IT-samfund
12. Fagastrologi
13. Globalisering

Opdateret 08/01/2020 - ret til ændringer forbeholdes

AM2logo4x1 m2   Publikationer  publications   Tjenester  services    Bibliotek  library    Samlinger  collections   Forskning  research